Tut tut – min första järnväg!

Brio järnväg

Någonstans i min mors källare ligger det en låda med gamla fina träleksaker och väntar på ett eventuellt barnbarn. Jag hade många leksaksbilar när jag var liten, och en hel del gosedjur, men det jag lekte mest med var min Brio järnväg.

Träleksaker

Första gången Brios klassiska trätågbana tillverkades var 1958. Det är en perfekt leksak för barn från två års ålder – och för vuxna att leka tillsammans med barnen. Att tillsammans med mamma eller pappa bygga ihop en järnväg som blir som man vill ha den för stunden, och sedan köra tut tut-tåg hela dagen är en stor del i barnets utveckling! Många av dessa gamla träleksaker var riktiga aktivitetsleksaker, som får barnet att fundera på hur man ska lösa ett problem.

Hjärngympa

Dessa träleksaker kom i många olika sorter och färger. Den gemensamma nämnaren var att barnet fick lösa en uppgift, eventuellt tillsammans med en förälder, och sedan fick ”en belöning”. aktivitetsleksakDet kunde som sagt vara att bygga en fungerande järnväg, lasta träbitar på en lastbil, flytta träkulor på en stålbana och liknande. När uppgiften var löst så kunde man sedan leka med tågbanan i flera timmar, tills det var dags att bygga om den på något annat sätt. Leken utvecklar barnet! Leken formar barnet. På samma sätt som exempelvis kattungar ”leker jakt”, för att forma dom inför vuxenlivet, så leker barn ”problemlösare” för att lära sig förstå hur världen fungerar.

Ånglok

När jag blev lite äldre, i slutet av 70-talet,  så fick jag en Märklinjärnväg av mina farföräldrar i julklapp. Det var ett ”ånglok” och ett par tre vagnar. Mer om detta någon annan gång – men jag är nog inte den enda knodden som ville bli lokförare när jag ”blir stor”. Så blev det ju inte, men väl civilingenjör. Jag törs nog lova att min barndoms lek med Brio- och Märklinjärnvägarna hjälpte till att få mig in på den tekniska banan (höhö). Än idag blir jag barnsligt förtjust att se något gammalt ånglok tuffa förbi på någon smalspårig järnväg i Sverige. Om ni passerar Uppsala på sommartid så kan jag verkligen rekommendera en tur med Lennakatten, 33 kilometer smalspårig järnväg mellan Uppsala och Faringe som körs med gamla ånglok.