Halloween – 80-talsföreteelsen som blev en succé

Olika kostymer för barn till halloween

Skräckens och skrattens högtid närmar sig snabbt – Halloween! För barn runt om i världen är Halloween en av årets mest spännande dagar. Det är en tid då de får klä ut sig i fantastiska kostymer och ge sig ut i nattens dunkla skuggor för att samla godis.

När jag var liten, på 70-talet, så fanns inte Halloween som företeelse i Sverige. Ville man klä ut sig, så var det till jul eller Påsk som påskkärring eller pepparkaksgubbe/tomte som gällde. Men nuförtiden har ju barnen möjligheten även till Halloween. Nedan är några skrämmande kreativa idéer till halloweenkostymer för att göra ditt barns Halloweenupplevelse ännu mer minnesvärd.

  1. Skelett: Att klä ut sig som ett skelett är en klassisk Halloweenfavorit. Det är en enkel men effektfull kostym som kan vara både skrämmande och rolig. Du kan använda svarta kläder som grund och sedan måla eller limma på vita ben och revben. Ett skelettansikte med svart smink och vita ögon gör utseendet komplett.
    Tips: gör de vita benen och revbenen i reflexmaterial – dels syns dina barn bättre ute, men barnen tycker också det är ”häftigt när skelettet skiner i mörkret”
  2. Häxa eller trollkarl: Att vara en häxa eller trollkarl är alltid en hit på Halloween. Du kan köpa en färdig häxhatt eller trollkarlshatt och kombinera den med en svart klänning eller kåpa. Glöm inte att lägga till några trollstavar och trollformler för att göra utseendet ännu mer magiskt.
  3. Spindel: För de små som älskar insekter och krypande kryp kan en spindelkostym vara perfekt. Du kan göra detta enkelt genom att använda svarta kläder och sy fast flera långa svarta ben av tyg eller piprensare. Ett par stora, glänsande ögon gör spindeln ännu mer skrämmande.
  4. Prinsessa eller prins: För de som älskar sagor och äventyr är en prinsessa eller prinskostym alltid en vinnare. Glitterklänningar, tiaror och kronor, samt trollstavar eller svärd kan vara de perfekta tillbehören för en kunglig look.
  5. Monster: Låt fantasin flöda med en monsterkostym! Barn kan vara allt från bedårande små monster till läskiga varelser. Färgglada tyger, roliga ögon och konstiga horn fastsatta på en bandana kan göra denna kostym till en riktig hit.
  6. Superhjälte: Superhjältar är alltid populära, och det finns en mängd olika karaktärer att välja mellan. Din lilla hjälte kan klä ut sig som Spider-Man, Wonder Woman, Batman eller någon annan favorit. Kom ihåg att inkludera en passande mask och kraftsymboler för att fullända looken.
  7. Djur: Djurkostymer är enkla att göra och roliga att bära. Du kan välja att göra din egen djurkostym, som en katt eller hund, eller köpa en färdig kostym som en lejon, tiger eller panda. Djurkostymer kan vara både gulliga och söta.
  8. Zombie: För äldre barn som gillar lite mer skräck på Halloween, kan en zombiekostym vara perfekt. Smutsiga kläder, trasiga kläder och mycket kritvitt smink kan skapa den rätta zombielooken. Glöm inte att lägga till blod och ärr för extra skräckeffekt.

Enligt Nordiska Museet tog vi åt oss Halloween i slutet av 80-talet och början på 90-talet:

De allra första spåren av Halloween i Sverige finns i universitetssammanhang i början av 1950-talet, när amerikanska gäststudenter arrangerade Halloween-fest. Men som allmänt spridd högtid syns den först under sent 1980-tal, då särskilda Halloweenaftnar arrangerades på storstadskrogar.

Oavsett vilken kostym ditt barn väljer, är det viktigaste att se till att de känner sig bekväma och säkra. Se till att kläderna är lämpliga för vädret och att de har bra sikt om de har på sig en mask. Med rätt kostym och lite kreativitet kan ditt barn ha en minnesvärd Halloweenupplevelse som de kommer att prata om i månader framöver. Glöm inte heller att ta massor av bilder för att föreviga denna speciella kväll!