Ungdomens favoritplagg: Bandana

Bandana Hund

Det var bättre förr, eller hur? Om du frågar någon, oavsett vem, så kommer personen svara att det var bättre förr, och den bästa tiden förr var när personen var mellan 11 och 14 år. Tillräckligt gammal för att bli varse orättvsorna i livet och samhället runt omkring en, men också tillräckligt ung för att inte ha så många ”måsten” att göra, och inte än ”drabbad” av för mycket ansvar.

Lättpåverkad

Jag påmindes om den här tiden när jag råkade surfa runt på Bandana.se. Filmen Karate Kid kom ut 1984, precis när jag var i denna ”det var bättre förr-åldern”. Vår hjälte i filmen hade en bandana runt pannan, och detta innebar att vi alla i klassen efter några dagar sprang runt med bandana själva.

Coolast av alla var Sixten. Han var nämligen adopterad från Korea – en äkta asiat alltså, så han borde ju kunna karate på riktigt! Det var inte så himla vanligt med asiatiska barn på 80-talet i de små samhällena i Skåne. Vi visste nog inte bättre så att säga.

Karate Kid Bandana
Inte Sixten, men skulle kunnat vara, likheten är slående.

Denna klädtrasa hängde med flera år sedan. Min hund hade till och med en matchande bandana – det måste sett för fånigt ut när vi var ute och gick. Fanns det ingen modepolis som kunde rycka ut och säga stopp och belägg? Fast det är klart, med tanke på axelvaddarna, sprayfrisyrerna och pastellfärgerna som också kom under årtiondet så var nog en liten bandana tämligen smakfull ändå, så här sett i backspegeln! Till skillnad från de andra modeuttrycken så är de ju faktiskt gångbara i vissa sammanhang såhär 30-40 år efteråt!

Den coolaste bandana-bäraren genom alla tider är Björn Borg.  Men det är klart – han hade ingen bandana utan bara ett simpelt svettband. Men vad brydde man sig om det 🙂