Lasse Åberg – Multikonstnären!

Lasse Åberg framför några av sina Musse-Pigg tavlor
Lasse Åberg framför några av sina Musse-Pigg tavlor

Hej nostalgiska själar och filmälskare! Idag ska vi hylla en man vars namn är synonymt med humor, kreativitet och tidlös underhållning. Han är mannen bakom karaktären Stig-Helmer Olsson, en ikonisk figur som har fått generationer att skratta i Sverige. Vi pratar såklart om den enastående Lasse Åberg.

Barndomens skrattbomber på TV

För många av oss som växte upp på 70- och 80-talet var Lasse Åberg en av de mest älskade komikerna på TV. Hans sketcher, karaktärer och slapstick-humor var en oumbärlig del av våra barndomsminnen. Vi satt bänkade framför TV:n och skrattade tills magen gjorde ont, medan Lasse Åberg och hans gäng levererade humor i världsklass. Vem minns inte Trazan och Banarne som han gjorde tillsammans med Klasse Möllberg. Svensk barn-TV historia, där han bevisade sig både som ”programledare” och som musiker i Electric Banana Band.

På film, både framför och bakom kameran!

En av de mest ikoniska karaktärerna som Lasse Åberg skapade är Stig-Helmer Olsson. Stig-Helmer var den ultimata svenska turisten som alltid hamnade i de mest absurda situationer. Hans otursförföljda äventyr i ”Sällskapsresan”-filmerna är legendariska och har gett oss oändliga skratt. Oavsett om han körde fast i en snödriva eller försökte lära sig att dyka, visste vi att vi kunde förvänta oss oförglömliga skrattögonblick.

Sällskapsresan – en filmserie som fortfarande får oss att skratta högt – är Lasse Åbergs odödliga mästerverk där han är skådespelare och gestaltar Stig-Helmer som tar oss med på resor arrangerade av den fiktiva resebyrån Suntrip, vilka alltid slutade i kaos och komiska missförstånd. Men han är också manusförfattare och ressigör för filmerna!

Vi älskade att följa med honom och hans dysfunktionella medresenärer på sina äventyr i Alperna och Kanarieöarna.

Målaren och designern

Men Lasse Åberg är mer än bara en komiker. Han är även en framstående konstnär och har även gjort sig ett namn som målare. Hans konstverk har hittat sin plats på väggar och gallerier runtom i världen, och han har visat att han är en mästare även inom den konstnärliga världen. Lasse Åbergs tavlor och designade glas visar väldigt ofta varianter på Musse Pigg.

Och möbeltyget i Stockholms tunnelbana? Designad av Lasse såklart!

Lasse Åbergs Museum

Lasse Åbergs har till och med ett eget museum! Det ligger i Bålsta utanför Stockholm, uttalas ”mus-eum” (syftandes på Musse Pigg) och är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Museet öppnade sina dörrar för allmänheten år 2002 och är beläget i en vacker gammal lada från 1800-talet.

Här finner du en imponerande samling av konst som är inspirerad av serier, originalserieteckningar, en av världens mest betydande samlingar av antika Disney-föremål och en utställning med rekvisita, fotografier och kostymer från filmerna om den långbente nörden Stig-Helmer. Detta är en plats där både unga och gamla kan njuta av en resa genom tid och fantasivärldar.

Lasse Åbergs bidrag till svensk kultur och underhållning är oöverträffat. Hans humor och kreativitet har inspirerat och glatt oss under årtionden. När vi tittar tillbaka på hans karriär, är det som att öppna en tidskapsel fylld med skratt och glädje från vår barndom och ungdom.

Så tack, Lasse Åberg, för att du har skapat så mycket glädje och skratt genom åren. Du är och kommer alltid att vara en legendarisk komiker och konstnär vars arv lever vidare i våra hjärtan och minnen. Tack för att du gav oss Stig-Helmer och så många andra oförglömliga ögonblick!