Tommy och Annika: Pippi Långstrumps bifigurer

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. Pippis vänner var Tommy och Annika
Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

En sak som jag tillbringade stora delar av min barndom kring var att läsa Bamse och Pippi Långstrump, och försöka fundera ut om det var Bamse eller Pippi som var starkast. Bamse var ju helt klart starkare de gånger han åt sin Dunderhonung, men Pippi var ju stark jämt. Det var nog jämnheten i det hela som avgjorde till slut. Pippi blev min idol. Bifigurerna Tommy och Annika ämnade jag inte så stor tankemöda kring. Synd, för så här i efterhand inser ju nostalgirundan.se att de är lite småintressanta!

Tommy och Annika

Bredvid Villa Villekulla låg en annan trädgård och ett annat hus. I det huset bodde en pappa och en mamma med sina två små rara barn, en pojke och en flicka. Pojken hette Tommy och flickan Annika. Det var två mycket snälla och väluppfostrade och lydiga barn. Aldrig bet Tommy på naglarna, alltid gjorde han det hans mamma bad honom. Annika bråkade inte när hon inte fick sin vilja fram, och hon var alltid mycket prydlig i små välstrukna bomullsklänningar som hon aktade sig noga för att smutsa ner.

Tommy och Annika lekte så snällt med varandra i sin trädgård, men de hade ofta önskat sig en lekkamrat, och på den tiden då Pippi fortfarande seglade omkring på havet med sin pappa brukade de ibland stå och hänga vid staketet och säga till varandra: ”Så fånigt att ingen kan flytta in i det där huset! Någon skulle bo där, någon som hade barn.”

Pippi Långstrump och Lilla Gubben leksaker
Pippi Långstrump och hennes vänner har blivit big business, med bland annat massor med olika leksaker. Tack till Ullaredblogg.se för bilden fotat från Gekås Ullared.

Trivia

Tommy och Annika heter Settergren i efternamn, och måste väl vara en väldigt udda familj. Tommy pratar Malmöitiska, Annika pratade Stockholmska, mamman i familjen fick prata någon blandning mellan dessa två (som mer låter som den småländskan från Emil i Lönnebergafilmerna). Pippi slutligen kommer från Östergötland, så man kan undra var filmen och tv-serierna utspelar sig.

Nu firar vi 50-årsjubileum av filmen och tv-serien. Ett trevligt halvtimmesprogram om Pippi, Tommy och Annika kan man se på SVT Play där man får lära sig en hel del småroliga saker. Speciellt roligt är att stora starka Pippi i verkligheten var rädd för hästen, och inte vågade rida.  Tommy fick då dra på sig den röda peruken och vara stand-in i vissa tagningar! En annan sak är att tv-serien var en samproduktion mellan Sverige och Västtyskland. Detta gör att bland annat Prussiluskan pratar tyska (och är dubbad till svenska). Det tänkte man inte på som barn!