Hur gjorde vi innan vi hade kreditkort?

diners club kreditkort

Kreditkortet är en stor innovation som har bidragit till att vi närmat oss det kontantlösa samhället. Med ett kreditkort kan man betala överallt, i butiker, för parkeringen, på restauranger och online på nätet. Det finns till och med butiker som inte accepterar kontanter och där du bara kan betala med ditt kreditkort. Det innebär att det idag kan vara svårt att klara sig utan kreditkort i Sverige och då kan man förstås undra hur vi kunde klara oss innan vi hade kreditkortet. Men hur gjorde man förr i tiden, innan kreditkortets födelse?

Innan vi hade kreditkort så fanns det andra sätt att utföra betalningar som exempelvis med kontanter eller genom att skriva ut en bankcheck. Går vi än längre tillbaka i tiden så användes vanligtvis även guld som betalningsmedel. Det har därmed alltid funnits möjligheter att kunna sälja varor och få betalt för dessa i alla tider, även då kreditkortet inte fanns. Dock krävdes det förr i tiden att man var närvarande då man skulle genomföra en betalning, även om det också hände att man skickade checkar och till och med kontanter i vanliga brev med posten. Nu för tiden kan man befinna sig var som helst i världen men ändå genomföra en betalning inom loppet av några sekunder om man använder sig av sitt kreditkort.

Om kreditkort

Idag är inte frågan om man ska ha ett kreditkort eller inte utan snarare vilken typ av kreditkort som ger mest värde för innehavaren. Viss information om olika kreditkort kan man få genom att besöka kreditkortguiden som är en sida som jämför olika kreditkort. Genom att välja ett eller flera kreditkort som passar ens inköpsmönster så kan man erhålla massor av förmåner som exempelvis rabatter och bonusar, som ger pengar tillbaka varje gång man handlar. Många gånger så ingår också olika försäkringar som exempelvis reseförsäkring, prisskydd, förlängd garanti och mycket annat. Detta gör att då man betalar med sitt kreditkort också får ett bättre skydd för den vara som man köper.

Kreditkort ges ut av banker, finansbolag och många andra företag som främst vänder sig till sina egna kunder. Ett kreditkort är anslutet till ett kreditkortsbolag som exempelvis VISA, MasterCard, American Express eller Diners Club. Dessa företag garanterar de transaktioner som sker med kreditkorten, utifrån de villkor som respektive kortutgivare har. Det innebär att kreditkort kan användas för uttag av kontanter eller för inköp över hela världen.

Handla på kredit

Till skillnad mot ett debetkort, ofta kallat bankkort, som man bara kan använda för att göra inköp och uttag med om man har pengar på sitt bankkonto kan man med ett kreditkort handla på kredit. Det betyder att man kan göra inköp eller ta ut kontanter från bankomaten även då man inte har några pengar på banken. Varje månad får man sedan en specificerad räkning som visar månadens inköp och hur mycket man ska betala. Det gör också att man får en bättre kontroll över sin ekonomi och enklare kan lägga upp en hushållsbudget.

Det bästa med dagens kreditkort är att de allra flesta medger räntefria inköp i upp till 45 dagar. Det betyder att man endast behöver betala tillbaka det belopp som man har handlat eller tagit ut, utan att det kostar något i avgifter eller ränta. Som om det inte vore nog så kan man också få bonus på sina inköp, vilket innebär att man får pengar tillbaka. Det blir med andra ord mer lönsamt att betala med sitt kreditkort än med sina egna pengar på banken. Utöver det kan man också ta del av erbjudanden, rabatter, försäkringar och mycket annat då man betalar med kreditkortet.

Om man betalar hela fakturan från kreditkortsbolaget inom 45 dagar så behöver man inte betala någon ränta eller avgifter. Man kan också välja att avbetala sin räkning, om man exempelvis gör ett större inköp eller om man använder sitt kreditkort på en resa. Då får man betala en ränta på den utestående krediten. Det finns dock kreditkort som medger att man gör delbetalningar av sina inköp i upp till 6 månader räntefritt. Detta betyder att ett kreditkort gör det möjligt att ha en buffert för oförutsedda utgifter och kostnader.

Kreditkortens historia

Innan det fanns kreditkort var det vanligt att man använde sig av checkar. Man kunde ansöka om en checkkredit som gjorde att det var möjligt att skriva ut checkar trots att man inte hade pengar på bankkontot och sedan betala tillbaka denna kredit senare. När kreditkorten kom så blev checkar ganska snabbt omodernt i Europa. I USA är det dock fortfarande mycket vanligt med checkar.

diners club kreditkort

Det första kreditkortet som lanserades var ett kreditkort från Diners Club år 1950. Detta kreditkort vände sig främst till personer som ville kunna äta mat och dryck på restauranger och sedan betala detta mot faktura. Eftersom Diners Club betalade restaurangerna först efter det att kunderna hade betalat sin faktura så kunde en restaurang få vänta i upp till 30 dagar på att få betalt för maten. Detta blev snabbt ohållbart då flera började använda Diners Club. Därför införde man snabbt ett system som gjorde att restaurangen fick betalt direkt av Diners Club och sedan betalade kunden månadsfakturan till Diners Club.

Det medförde att Diners Club tillhandahöll med krediter istället för restaurangen. Detta är ett system som fungerar likadant idag. Kunden betalar med sitt kreditkort och butiken får pengarna direkt av kreditkortsbolaget som sedan fakturerar kunden varje månad.

I slutet på 1950-talet var det flera som såg fördelarna med att erbjuda kreditkort, inte bara för att betala på restauranger utan även för andra inköp. Under år 1958 så lanserade både VISA och American Express sina kreditkort, vilket var kreditkort som blev mer spridda än Diners Club. På 1960-talet började kreditkortsutgivarna att erbjuda längre krediter, vilket innebar att kunderna inte behövde betala hela beloppet direkt utan kunde avbetala sina krediter. Under 1960-talet kom även plastkorten med magnetremsa, som senare har bytts ut mot ett säkrare chip, då bedragare med tiden lärde sig att skimma kreditkorten.

Idag finns det även en funktion som heter blipp, vilket innebär att man inte behöver lämna ut kortet när man betalar utan istället håller man upp det framför en avläsare i kassan. Det finns även kreditkort med dofter som vänder sig till speciella målgrupper, allt för att få fler personer att använda kreditkort.