Hemmagjord läsk är en evig retrogrej

Sodastream soda stream

I vissa länder är det en nyhet att kunna köpa en kolsyremaskin och bubbla till läsken själv. Vi svenskar har dock sysslat med detta ganska länge. Det kan också vara en förklaring till att vi är världsledande som konsumenter av Sodastream och andra kolsyremaskiner. Den som tog studenten på 1990-talet minns säkert de smala maskinerna som det gick att göra läsk i…

Retroläsken var absolut inte nyttig

Numera vet vi att det inte är bra att dricka vanlig läsk med en massa socker. Det finns också de som höjer ett varningens finger mot dietdryckerna. De säger att låtsassocker kan ge en rad trista sjukdomar. En vanlig anledning till att folk köper de moderna kolsyremaskinerna är just att man inte vill fortsätta dricka läsk med socker.

Det går ju att få en god dryck enbart med bubbelvatten och lite smakessens. Dessutom kan man välja nyttigare typer av lemonad och bubbla till dessa för att få riktigt god läsk som absolut inte går att hitta i butiken med en kolsyravattenmaskin.

Sodastream: Känslan av hemmagjord läsk i början av 1980-talet

De som var med 1984 minns säkert de långsmala maskinerna som man kunde ställa på diskbänken. En lite brungul flaska ställdes in och så drogs det i spaken. Den söta saftblandningen bubblades till och så blev det upp till tre glas läsk till de som sett på processen med andakt.

Det spelade ingen roll att det inte alls smakade gott. Det var ju hemmagjord läsk! Den skulle drickas och den dracks om och om igen. Det turades om att få sköta själva kolsyreprocessen för det var ju så kul.

Den unkna smaken har vi glömt för längesedan men den härliga känslan finns fortfarande där i bakhuvudet. Det är kanske därför som några av de modernare kolsyremaskinerna har kvar spaken. Den är verkligen inte bättre rent tekniskt än en vanlig knapp eller touch-skärm. Spaken är en detalj som påminner om hur det var en gång i tiden.

Om du är en riktig romantiker kanske du till och med föredrar att använda flaskor som är lite repade och gulnade för att servera din hemmagjorda bubbeldricka. Då blir det precis som i köket hemma hos din bästa vän år 1983!

Sverige leder läskligan

Det finns statistik som visar att var fjärde svenskt hushåll har en Sodastream maskin. På sätt och vis kan man säga att vi leder läskligan och det är ju spännande. Rötterna finns i den goda kunskapen om retromaskinerna som vi bubblade med för cirka 40 år sedan.

Idag är det dock mer som får oss att satsa på att göra egen läsk. Vi är otroligt hälso- och miljömedvetna. Det betyder att vi vill spara in på plastflaskor och helst dricka sådant som vi har total koll på.

Kolsyremaskinen kommer att vara retro för evigt!

Om femtio år kommer det kanske vara så att vi ser den nyttiga trenden med eget bubbelvatten i återvunna flaskor som retro. Då kommer maskinerna från 1980-talet att vara historia. Lite så som vi idag ser på hostmedicin som en gång fick bubblor och blev läsk (cola!).

Med andra ord kommer kolsyramaskinen, hemmagjord läsk och andra hemgjorda bubbeldrycker alltid att vara en retrogrej i Sverige!