70-talet: Inredningstrenden som kommer igen

70-talet

De bruna och stormönstrade tapeterna som prydde vardagsrummet hemma hos mormor så sent som på 90-talet kändes inte då som någon fröjd för ögat. Det faktum att den tapeten sitter kvar där än idag är dock trendigare nu än vad någon kunde ana då – en klassisk retrotapet, gissningsvis från det glada 70-talet.

Är det någon oväntad inredningstrend som slår just nu så är det just den – retrostilen med mycket färg och mönster.

70-talsmöblerna säljer som smör

Det många ville bli av med för några år sedan är idag högst efterfrågat av dom som tagit sig an den allt mer populära retro-stilen. Det gäller både möbler i teak lika väl som i plast, klassiker och dåtida favoriter.

Bumling-lampan är ett hett exempel på en inredningsdetalj man kan få betala dyrt för på second hand – en ganska tråkig lampa där många exemplar säkert har hamnat på soptippen men som idag syns hängandes över många köksbord igen.

Retro uppåt väggarna

De stormönstrade och ofta färgglada 70-talstapeterna är som sagt åter populära efter att ha varit fullkomligt utdömda under tiden då allt helst bara skulle vara vitt eller åtminstone enfärgat och neutralt. Retrofantasten tapetserar gärna hemmets alla väggar med klassiska originaltapeter för att få till den rätta känslan. Det kanske inte faller alla i smaken men det blir åtminstone unikt och väldigt personligt!

70-talet

För att fylla ut väggarna ytterligare med retroinspirerade ting finns mycket konst att hitta på olika annonssidor och på loppisar. Även tavlorna är fyllda med färg och runt om finns ofta en rejäl ram.

Den som är född på 70-talet och vill stoltsera med det i sitt retroinspirerade hem kan alltid hänga upp en snygg årgångstavla, där inte bara året presenteras utan också roliga kuriosa om och från just det årtalet.

Missmatchade färger

En annan sak som utmärker 70-talsstilen är hur olika färger kunde blandas hejvilt. Till den mönstrade och färgsprakande tapeten kunde inredningen och möblerna sedan gå i både gult, orange, grönt och rött.

Plastmattan på golvet var även den ofta både färggrann och mönstrad och ovanpå den fanns ofta en trasmatta eller två. I fönstren hängde ytterligare färger och mönster tack vare gardinerna – och så fortsätter det i oändlighet. Plottrigt tycker vissa medan andra tycker att det ger en lekfullhet och liv i rummet!