Jag saknar mina vinylskivor!

vinylskivor

För många av oss som är lite äldre, minns LP-skivorna. Vinylskivor som de också kallas. Eller om man ska vara ordentlig, så är ju LP-skivorna de lite större vinylskivorna när de mindre kallades för “singlar” eller EP-skivor. Dessa innehöll färre spår med kortare speltid. 

Sedan ska man inte glömma bort stenkakorna som var föregångare till vinylskivorna. Vinylskivor är producerade i just vinylplast medan stenkakor var producerade i ett material som kallas för “schellack”. 

Musikindustrins storhetstid

Men man kan konstatera att vinylskivor, dess produktion och community i dag är en liten niche i förhållande till andra industrier. Samtidigt är det ett så extremt stort och omfattande område, så det är svårt att förstå vidden av det hela egentligen. Till exempel var musik Sveriges största exportvara för några år sedan. Jag kan inte svära på om det är så fortfarande, än idag. 

De låg sådana enorma pengar inom musikindustrin att man lyckades med omfattade lobbyism hota Sverige med sanktioner, för att åtala grundarna av The Piratebay som på den tiden var frontmännen för den idag illegala fildelningen. Idag har nog de flesta övergått till streamingtjänster, som kanske innebär mer pengar än att gratis kopiering till konsumenterna, men inte alls samma nivåer som på den tiden man faktiskt slog till på vinylskivor för dyra slantar.

Men många av som är lite äldre älskade vinylskivorna minns hur härligt det är med ett fysiskt och på många sätt mer levande format. Vi som var födda eller unga under t.ex. 40- 50- 60- och 70-talet, kanske minns vinylskivans storhetstid. Hur man fick den där julklappen som man bara suktat så länge efter… var the The Beatles? Eller kanske Depeche Mode? Jag kommer också ihåg att jag fick en LP-skivor med Pippi Långstrump och Fem myror är fler än fyra elefanter på någon födelsedag när jag var några år gammal. Det var tider det!

Den första vinylskivan jag köpte för egna pengar var en singel med Slade – jag kommer inte ihåg vilken nu, men det slutade med en liten samling av just det glamrockbandet. Vilken var din första vinylskiva du köpte?