Fem myror är fler än fyra elefanter

Fem Myror är fler än fyra elefanter

Fem myror är fler än fyra elefanter ! 1977 års julkalender har jag tidigare skrivit om att jag anser vara den bästa julkalendern som någonsin gjorts! Och ändå var det ingen ”riktig” julkalender utan man återanvände den ursprungliga teve-serien och lade till en ”lucköppning” i form av klisterlappar med bokstäver. Enkelt. Genialt. Och otroligt pedagogiskt!

Vem kommer inte ihåg Latjolajbanlådan?! Magnus, Brasse och Eva argumenterar varför en av fyra djur ”ska bort”. Eller när Brasse ska köpa fem bakelser… jag tyckte i alla fall att det där var löjligt roligt när jag var liten. Att man samtidigt råkade sig räkna och lära sig alfabetet var ju inget man reflekterade över, men oj vad effektivt denna inlärning var! Hade SVT enbart gjort liknande pedagogiska program så hade det faktiskt vara värt att betala teve-licensen! Vi har alla mycket att tacka viktigpettern Magnus Härenstam som vet och kan allt, det oförbätterliga charmknippet Brasse Brännström som aldrig tycks bli vän med bokstäverna och siffrorna, samt medlerskan Eva Remaeus!

Pedagogiska böcker och filmer

Man kan säga att Fem myror är fler än fyra elefanter blev startskottet för en rad av olika pedagogiska böcker och filmer för barn! Ja, givetvis hade det funnits böcker tidigare, men inte som på Fem myrors sätt kombinerade barnslig humor med inlärning av alfabetet eller att lära sig räkna. Jag kommer ihåg hur jag slet med att lära mig böja tyska verb i högstadiet och gymnasiet… tänk om man hade gjort några barnramsor på dagis med ”dürfen-können-mögen- müssen” och lärt sig detta i den åldern man kunde suga i sig lärdom på en kvart! Fem myror är fler än fyra elefanter finns numera även som böcker, videospel, och finns att titta på tillsammans med telingen på SVT:s Öppna Arkiv på svtplay.se!