Barbie – docka med 60 års historia

Barbiedockor Barbie
I'm a Barbie girl, in the Barbie world. Life in plastic, it's fantastic

Nostalgivibbarna för Barbie är starka hos många och de som har växt upp med Barbie tycker ofta att Barbie var som bäst just under den period de växte upp. Barbiedockan anpassade både utseende och sina kläder efter aktuell tidsperiod, vilket gör det relativt lätt att tidsplacera äldre dockor bara baserat på utseende. Kanske är detta en bidragande orsak till att Barbie lyckats behålla sin starka ställning i över 60 år. 

1959 gjorde Barbie entré på leksaksmarknaden och det blev en omedelbar succé med 350 tusen sålda dockor redan första året. Men det inte lika många känner till är Barbies mörka förflutna. 

Barbie: En mörka historia

Inspiration till Barbiedockan kommer från Tyskland och modedockan Lilli som i sin tur var hämtad från en seriefigur med samma namn. Lilli var dock en ekivok karaktär som förförde rika män och dockan var oftare en present till vuxna än en leksak för barn. Lilli såldes mellan 1955 och 1964. Det var Barbietillverkaren Mattel som efter en stämning från Lilli till slut köpte rättigheterna och lade ner produktionen. 

Över 60 års historia och 200 yrken

Barbie har sedan 1959 haft över 200 olika yrken och sysselsättningar, man kan säga att hon har provat på det mesta, allt från professionell racerförare och astronaut till biodlare och presidentkandidat. En anledning till att Barbiedockan fortfarande är så populär är att man lyckats fånga tidsandan och förnya sig i lagom takt.  

Det finns knappt något yrke som inte har en passande barbiedocka!
Det finns knappt något yrke som inte har en passande barbiedocka! Bild: Mattel, Inc.

Äldre dockor kan vara värdefulla

Det tog fyra år tills Barbie kom till Sverige (1963) och intresset var så stort att det rådde brist på Barbiedockor. Sverige var faktiskt det det största Barbielandet efter USA. och dockan fanns i alla hem som hade en liten flicka i familjen. De äldsta dockorna i riktigt fint skick kan kosta uppåt 20 000 kronor, men då gäller det att den ligger i originalkartong och är i nyskick, allra helst oöppnad. 

Barbies hus

Det tog inte många år innan Barbie fick ett eget hus; “Barbie DreamHouse”, 1962 lanserades det första huset och det var möblerat och tillverkad av papp. Det följdes upp 1974 av ett färgglatt plasthus i tre våningar. Därefter följdes det upp med nya hus med jämna mellanrum. Barbiehusen var tillverkade för dockor med en längd på cirka 30 centimeter, så det blev en helt annan skala än de tidigare miniatyr-dockhusen och trevåningshusen är rejäla pjäser.

barbie
Come on Barbie, let’s go party