
Jag kommer så väl ihåg min radiostyrda bil jag fick av farmor och farfar en julafton. Det var ingen snabb bil, min grannkompis hade en mycket snabbare – men det var Min bil. Radiostyrda leksaker var något helt nytt på den tiden, och det fanns väl egentligen bara bilar vad jag kommer ihåg. Senare kom radiostyrda båtar, och nu finns det ju till och med drönare för barn.
RC
På ”min tid” hette det radiostyrd bil – inte något anglosaxiskt tjafs med Radio Controlled (RC). Min bil var byggd att köras innomhus, gick relativt långsamt, och hade ”ovanan” att krocka med närmaste stol eller soffa. Det kan ju absolut inte vara jag som var dålig på att köra. Grannen däremot hade en radiostyrd off-road buggy som tog sig fram över stock och sten. Jag vill också minnas att det fanns en liten RC-klubb i samhället vi bodde i som faktiskt arrangerade tävlingar i att köra snabbt med bilarna på bana. Att vara med där kunde jag dock bara drömma om…
Nuförtiden: Arbetsredskap
Det som för 30-40 år sedan var radiostyrda leksaker är idag ofta professionella arbetsredskap. Användningsområdet för drönare är stort. Det finns militära användningar, polisen och brandförsvar använder dom för övervakning. och civilsamhället har stor användning för flygande drönare. Exempelvis bonden som vill hålla koll på – och bespruta – skörden långt ute på fältet, skogsägaren som fill kolla på skogen, eller fastighetsmäklaren som vill få fina flygfoton på huset som är till salu. Film- och teve-industrin använder flitigt drönare, inte minst för reklamfilmer.

Jönssonligan och den Svarta Diamanten
Radiostyrda leksaker och liknande spelar ofta en stor roll i Jönssonligan-filmerna. Det kan vara en robot byggd i lego som i Varning för Jönssonligan, eller den radiostyrda bil som spelar en avgörande roll i Jönssonligan och den Svarta Diamanten. Se gärna de första minuterna i klippet nedan.