Olympiska spelen: Invigningsceremonier vi minns

olympiska spelen os-ringar

De olympiska spelen är världens största sporthändelse. Miljontals människor från hela världen rattar in sina tv-, radio- och streamingkanaler för att se de bästa atleterna göra upp om medaljerna.

2021 är det dags för nästa sommar-OS och den här gången står Tokyo som arrangör. Totalt kommer det att tävlas i 33 sporter och 324 grenar. De svenska damfotbollslandslaget ska försöka försvara sitt OS-silver från 2016, eller gå för guld. Herrlandslaget lyckades inte kvala till OS. De får istället chansen i EM, som spelas några veckor tidigare. Oddset för att Sverige vinner EM är 101.00 och det är upp till förbundskaptenen att sätta ihop ett starkt lag. Enligt uppgifter och odds tips kan Zlatan vara aktuell i landslaget.

Under de moderna olympiska spelen har värdnationerna arrangerat spektakulära invigningsceremonier. Den kommande invigningsceremonin förväntas innehålla flera högteknologiska effekter. Landet är nämligen känt för sin teknologi och sina anrika speltillverkare. Ett exempel är Nintendo som har utvecklat hundratals tv- och mobilspel. Frågan är nu om ceremonin kommer att gå till historien likt flera tidigare upplagor, och i så fall hur.

Höjdpunkter från de bästa invigningarna

Barcelona 1992

OS-invigningen i Barcelona var en mix av färg, dans, kultur och musik. En bågskytt sköt iväg den olympiska elden med en pil och startade hela eventet. Tårar rann ned för allas kinder när OS-låten ”Barcelona” framfördes av operasångerskan Montserrat Caballé. Låten skrevs av den framlidne Queen-sångaren Freddy Mercury. I en hyllning till honom framförde Caballé en duett med hjälp av inspelade videoklipp.

Atlanta 1996

Likt Barcelona var OS-invigningen fyra år senare lika emotionell. Efter att OS-facklan passats runt mellan flera amerikanska sportprofiler kom den fram till den sista, och fram till dess, hemliga profilen. Vid skålen stod boxningslegenden Muhammad Ali, som tände elden trots sin svåra Parkinson. Inte ett öga var torrt.

London 2012

Invigningen av sommar-OS i London var ett stort spektakel med mängder av världsartister. Inslaget som de flesta minns mest var ett stunt som involverade James Bond och drottning Elizabeth II. Efter att ha klivit in i en helikopter hoppade paret fallskärm till O2-arena, där invigningen tog plats. Det var givetvis en stuntman som spelade drottningen vid hoppet men det gick ändå hem världen över.

 

Bakslagen under de värsta invigningarna

Seoul 1988

En av de minst minnesvärda OS-invigningarna tog plats i Sydkorea. Det var också där som den, hittills, mest oplanerade händelsen inträffade. Innan OS-elden tändes släpptes vita duvor ut för att symbolisera fred och välgång. Problemet var bara att duvorna flög till det stora eldfatet och satt där när elden tändes. Det var sista gången som duvor var en del av en OS-invigning.

Sochi 2014

Invigningen av vinter-OS i Ryssland var både spektakulär och en aning bisarr. Trots förberedelser lyckades ljusteknikerna inte få de fem OS-ringarna att lysa upp inne på arenan. Istället blev det fyra ringar och en snöflinga. Det hela blev inte bättre av att en rysk armékör gick ut och sjöng Daft Punks låt ”Get Lucky” – utan att någon förstod varför.

Alla OS-invigningar har haft någon form av uppträdanden och fyrverkerier, men det är de små händelserna och inslagen som gör dem minnesvärda. Frågan är om Tokyo kommer att kunna toppa sitt arrangörskap från 1964. Det blev nämligen historiskt som de första spelen att sändas på internationell tv live, och i färg.