Julkalendern – bänkad framför teven!

julkalender / adventskalender

December är barnens månad. Det börjar med julkalendern med lucköppning varje morgon. Halvvägs in i månaden är det Lucia, och det hela avslutas på julafton med Kalle Anka. Julkalendern (som fram till 1971 hette Adventskalendern) har sänts varje år sedan 1960.

Mina minnen av julkalendern

Den första julkalender jag har minnen av var Mumindalen från 1973.  Jag var då ”nästan fyra år”. Kan inte säga att jag kommer ihåg så värst mycket, men vissa fragment finns det kvar. Beppe Wolgers Långtradarchaufförens berättelser från 1975 och Gumman som blev liten som en tesked från 1976 kommer jag däremot klart och tydligt ihåg. Denna ”teskedsgumma” ska inte förväxlas med en serie i färg från 1973 (som inte var julkalender) som hette just Teskedsgumman. Blev det förvirande? Ja, det var det för en liten parvel också. Gumman som blev liten som en tesked är för övrigt den enda julkalender som gått i repris (1976). Första gången den sändes var 1967.

 

Mumindalen var jukalendern 1973
Mumindalen var jukalendern 1973

Moderna kalendrar

Nuförtiden finns det massvis med julkalendrar både för vuxna och för barn. Förra julen fick jag exempelvis en whiskykalender av min älskade fru – 24 st småflaskor olika whisky från Skottland, i en jättetrevlig liten låda. Tyvärr går inte just denna att köpa i Sverige på grund av vårt monopol med Systembolaget, men det finns många andra varianter för både stora och små. Exempelvis chokladkalendrar, LEGO-kalendrar, och till och med verktygskalendrar! Upptäck alla adventskalendrar och överraska kärestan eller barnen med en mysig nedräkning till julafton!

De bästa julkalendrarna från förr

1999 var det omröstning om vilken som varit 1900-talets bästa julkalender. Mysteriet på Greveholm (1996) vann följt av Sunes jul (1991), Gumman som blev liten som en tesked (1967/76) och Trolltider (1979). 2016 anordnade Öppet arkiv en omröstning och där röstades samma kvartett fram, i dock annan ordning: Sunes jul, följt av Mysteriet på Greveholm, Trolltider och Gumman som blev liten som en tesked.

Personligen vill jag framhålla 1977 års kalender som den bästa – Fem myror är fler än fyra elefanter med Magnus, Brasse och Eva. Ja, okej då, det var ingen riktig julkalender, man återanvände den ursprungliga teve-serien och lade till sekvenser med ”lucköppning”. I stället för luckor hade man klisterlappar som inte bestod av siffror utan av bokstäver. Då alfabetet innehåller 28 bokstäver började man den 27 november (som också var första advent). Jag gillar att barn får lära sig saker under lek, därför ligger denna kalender mig varmt om hjärtat.