Sommarlovsprogram: då och nu

Solstolarna - förlåt solstollarna!

Sommarlovsprogrammen är sommarlovets motsvarighet till jullovsmorgon och julkalendern. Speciella sommarsändningar för barn började 1976 och håller på än idag. I början på 70-talet bestod programmen av kortfilmer och (tecknade) serier utan någon direkt sammanhållen berättelse. Men det skulle ändras…

Solstollarna

Toffelhjältarna var Jullovsprogrammet 1984, framtaget av Ola Ström och Per Dunsö och där en blott 10-årig sjönsjungande Martyna Lisowska medverkade. Programmet blev en succé, och Per och Ola fick frågan om de inte kunde göra ett sommarlovsprogram 1985 också åt barnen. Klart vi kan det!

Och låt mig säga så här – det var ”intressant” att vara en kille i puberteten när programmet Solstollarna visades på sommarlovet. Det blev inga sena morgnar 1985 i alla fall!

1980-talet var verkligen inte lika politiskt korrekt som nu. På gott och på ont. Solstollarna är på samma gång ett jättebra program, och ett jättedåligt. Programmet blev en succé i alla fall, och i säsong två (som sändes vintern 1987) hade Sveriges Television lättat på plånboken så man kunde bjuda in en drös kända ansikten, exempelvis:

  • Samantha Fox
  • Mandy Smith
  • Sabrina
  • Pernilla Wahlgren
  • Lena Philipsson
  • Anna Book
  • Lili & Susie
  • Style

Man kan nog säga att programidén inte hade överlevt planeringsstadiet på 2020-talet…

Sommarlov

Från 2010 heter sommarlovsprogrammet Sommarlov (hade även samma namn 1988-91 och 1995, med annat innehåll). I början på 2010-talet direktsändes programmet från M/S Hajen, en båt i en hamn i Malmö. Därefter har Malmö varit mycket återkommande i produktionen av sommarlovsprogrammen.

År 2016 introducerades en TV-figur i programmet vid namn Sommarskuggan. Året efter sände SvT en särskild Sommarskuggan-serie under tio veckor före Sommarlovs sändningar. Sommarskuggan blev en succé och man började bygga upp ett fiktivt universum kring Sommarskuggan i flera av barnprogrammen på teve.

Sommarskuggan är en två meter lång, kolsvart figur med ett kattliknande utseende, morrhår och en cape. Rollen är att vara skurk, och varje säsong av Sommarlov spelas figuren av en ny, hemlig person. Att avslöja vem som är ”årets Sommarskugga” är ett mysterium som tittarna ska lösa.

Sommarskuggan lämnar efter sig ett spår av svart skuggslem (en sorts slime, som man lekte med som barn). Jag förstår att barn tycker det där är väldigt roligt 🙂

Varje ny säsong av Sommarlov innebär nya mysterier och upptåg för Sommarskuggan att genomföra. Genom åren har denna figur inte bara blivit en symbol för sommarens äventyr, utan också en älskad tradition som många barn ser fram emot med stor förväntan varje år. Sommarskuggans bus och hemliga identitet skapar spänning och engagemang bland tittarna, vilket gör programmet till en efterlängtad del av sommarlovet för barn över hela landet.