Svenska sportögonblick vi minns

Björn Borg Cosplay

Inom sportens historia finns många ögonblick och händelser som ger en stor dos nostalgi. Veckans nostalgi-artikel kretsar kring fem svenska sporthändelser med Björn Borg i spetsen som gör oss nostalgiska. Vi minns det som igår – bullade upp med hemmagjord läsk och chips följde vi dramat framför tv:n Läs och minns!

Björn Borgs femte raka seger i Wimbledon (1980)

Björn Borg2Den svenska tennislegenden Björn Borg lyckades år 1980 med bedriften att ta sin femte raka Wimbledon-titel i en rafflande match mot amerikanen och rivalen John McEnroe. Matchen pågick under rekordlång tid, där de båda tennisstjärnorna turades om att ligga i ledning. Till sist lyckades Borg vinna den femte och sista seten med 8-6, vilket gav honom segern och den berömda Wimbledon-bucklan. Matchen räknas som en av tidernas i särklass bästa tennismatcher.

 

Sverige i kvartsfinal under fotbolls-VM (1994)

Låten “När vi gräver guld i USA” av GES får oss osökt att bli nostalgiska. Under Fotbolls-VM 1994 skrev Sverige nämligen fotbollshistoria. Matchen avgjordes till sist på straffar, där målvakten Thomas Ravelli hjältedådigt räddade två straffar, något som ledde Sverige till den första semifinalen i VM sedan 50-talet, vilket i slutändan landade i ett VM-broms för de svenska herrarna.

Än är det två år kvar tills att nästa Fotbolls-VM går av stapeln, och som vi längtar. Tills dess får vi istället roa oss med att följa europeiska ligor som Champions League och Premier League, som just nu är i full gång. Bettingsajter som bet365 erbjuder sportsbetting och odds på matcherna, vilket gör det möjligt att spela på vilket lag som vinner ligorna, samt hur utfallen i de olika matcherna blir.

Charlotte Kallas otroliga slutspurt (2004)

Charlotte Kalla har flera gånger skrivit svensk skidhistoria, men kanske är det OS i Sochi 2014 som vi minns lite extra. Hennes minst sagt otroliga slutsträcka under stafetten kan utan tvekan räknas till en av de mest imponerande prestationerna i svensk sporthistoria. När Kalla gav sig in på den fjärde sträckan i stafetten hade damerna över 20 sekunder fram till täten, som bestod av Finland och Tyskland. På ett närmast otroligt sätt lyckades Kalla i ett högt tempo knappa in på tätduon och väl framme vid mållinjen gick hon in som första kvinna. Prestationen gav Sverige det första OS-guldet i damstafett sedan år 1960. Charlotte Kalla är en av Sveriges i särklass bästa skidåkare genom tiderna.

Anja Pärson tar OS-guld med sin klassiska säl (2006)

Anja Pärson Semmering 2008Peaken på Anja Pärsons alpina karriär var år 2006, då hon tog hem OS-guld i slalom. De olympiska spelen hölls i Italien, och självklart avslutades det berömda guldåket med Pärsons alldeles egna specialitet: den berömda sälen. Eller pingvinen, som Pärson själv säger. Året efter slutade hon trea i VM i samma gren.

Patrik Sjöberg sätter världsrekord på 2.42 meter (1987)

Den svenska höjdhopparen Patrik Sjöberg skrev historia när han år 1987 slog världsrekordet med sitt hopp på imponerande 2,42 meter. Det var på hemmaplan vid Stockholms Stadion som Sjöberg slog till, och än idag är hoppet historiens tredje högsta. Dessutom sitter han fortsatt inne på det gällande Europarekordet.

Det råder ingen tvekan om att svenska sporttalanger har presterat på topp genom åren. Vi minns med stolthet, och ser fram emot framtida prestationer att bli nostalgiska över.