Tennis – snart i historieböckerna?

Tennis

Tennis är en folkkär sport i Sverige som många av oss har spelat under uppväxten och även i vuxen ålder. Vi har även haft framgångsrika professionella spelare inom sporten, vem minns inte när Björn Borg skördade enorma framgångar under 70-talet där det slutade med smått otroliga fem titlar i Wimbledon för herr Borg.

Förutsättningarna för tennis i Sverige har dock förändrats markant sedan dess och intresset har aldrig riktigt återhämtat sig sedan Björn Borgs storhetstid. Ett tag stod hoppet till Robin Söderling som år 2010 låg fyra på världsrankningen men spelade året därpå sin sista match i karriären och år 2015 avslutade han officiellt sin karriär.

tennis tennistävling

Padel ny utmanare till tennis

Nu har ytterligare ett hot mot sporten dykt upp i form av padel som på nolltid har seglat upp på topplistan i Sverige. Orsaken till att det utgör ett hot mot sporten är eftersom padel är i många avseenden likt tennis, den stora skillnaden är att man i padel spelar i en bur med väggar vilket gör sporten lättare att utöva och att ett padelracket ser lite annorlunda ut.

Statistik visar att antalet unika spelare i Sverige som har bokat en tid för padel gått från 32 stycken år 2013 till hela 485 000 stycken sju år senare. Antalet banor har också ökat i en snabb takt från sju stycken år 2013 till 503 stycken år 2020. Samtidigt så har tennis svårt att rekrytera nya spelare och redan 2017 tappade tennis 11% i antalet spelare.

Är padel det stora hotet mot tennisens framtid? Ja enligt vissa och nej enligt andra, framtiden får visa om vi om några år tvingas skriva nostalgiartiklar om den tiden då man spelade tennis