Gamla enarmade banditer

Enarmade banditer
Elektro-mekanisk enarmad bandit

Jag har tidiga minnen av att jag stod på en restaurang och tittade på en tant som stod och spelade på en enarmad bandit. Eftersom dessa maskiner förbjöds i Sverige 1979 så bör det här varit sent -70-tal, när jag var 6-8 år gammal. Jag minns att jag var fascinerad av både maskinen som hade tre snurrande hjul och att man kunde vinna pengar, men också av att tanten stoppade in 25-öring efter 25-öring utan att vinna. Nuförtiden kan man i stället spela enarmad bandit gratis om man så vill, exempelvis via många gratisspel på Facebook. Läser man om enarmade banditers historia så uppfanns maskinerna i slutet av 1800-talet av en herre som hette Charles Fey.

Jag har också minnen från tidigt 80-tal då vi åkte på semester till Tyskland. På färjan fanns det en annan sorts enarmade banditer, med mycket mer blinkande lampor och pilar som blinkade. På varje rastplats i Tyskland hittade vi också dessa maskiner. Jag tyckte de var mycket spännande kommer jag ihåg. Ingen brydde sig om att jag spelade lite själv. Det där med 18-årsgräns var inte så viktigt på den tiden…

Varifrån kommer namnet?

Namnet på enarmade banditer är faktiskt väldigt beskrivande. Bandit för att i de äldre formerna så var det ”omöjligt” att gå vinnande ur spelet. Enarmad för att det på sidan av maskinen fanns ett handtag man drog i för att få hjulen att snurra. Landade det tre likadana symboler på vinstlinjen så vann man lite pengar. Bilden nedan visar en väldigt tidig modell, helt mekanisk. Den är dock såpass sen att den har en jackpott – titta på maskinen så ser du några mynt bakom en glasruta vid ”naveln” på banditen. Fick du tre jackpottsymboler på rad, så vann du vad som fanns bakom glasrutan. Det var inget du blev rik på – men denna lilla gimmic gjorde att folk spelade mer och mer på maskinerna.

Dessa gamla enarmade banditer är riktiga samlarpjäser numera
Dessa gamla enarmade banditer är riktiga samlarpjäser numera. Notera jackpotten bakom glasrutan i mitten på maskinen.

Moderna enarmade banditer

Dagens maskiner kallas inte för banditer, utan de kallas för slots (från engelskans slot machine). Orsaken är att armen man tidigare drog i är borta. Maskinen är helt elektronisk, med en bildskärm i stället för mekaniska hjul. Det finns många fler vinstlinjer än tidga maskiners enda vinstlinge. Maskinerna är ofta brandade utifrån populära tv-serier, filmer som Star Wars, eller musikartister. Ofta finns det bonusspel du kan komma in i, om lyckan står dig bi. Många maskiner har också jackpottar – med betydlligt större vinstutbetalning än de småslantar som tidigare låg bakom glasluckan.

Att spela på enarade banditer är en förlustaffär. Moderna maskiner är programmerade att betala ut cirka 95% av insaterna i det långa loppet. Ju mer du spelar destom mer förlorar du. Jag var som sagt fascinerad när jag var liten att tanten matade in 25-öring efter 25-öring utan chans att vinna mer än småpengar. Men med dagens stora jackpottar så kan du faktiskt vinna miljoner, om du har riktig bondröta. Om du spelar på en sådan maskin där du kan förändra ditt liv om du har tur, må så vara. Det är ju som att lämna in en lottorad eller köpa en trisslott, drömmen om den stora vinsten kan kanske vara värt slanten. Men att spela som tanten i mitt exempel på maskiner utan större utbetalningschans är dömt att misslyckas.

Moderna elektroniska enarmade banditer / slots
Moderna elektroniska enarmade banditer / slots