Fantomen – nytt spel i gammal stil!

Fantomen: Sagan om Devil
Fantomen: Sagan om Devil

“Då Fantomen rör sig står blixten stilla” så låter det gamla djungelordspråket. Det väcker mycket känsla och tankarna går tillbaka till 80-talet när jag låg i hängmattan, drack Trocadero och läste gamla Fantomentidningar en härlig sommardag.

Precis som det gamla djungelordspråket så väcker det här nya spelet The Phantom – the card game samma känslor när jag bläddrar igenom de olika korten och kollar på bilderna som är direkt plockade från gamla serietidningar.

Nytt kortspel om Fantomen

I spelet så spelar man som Fantomen eller Diana. Man spelar själv eller med en vän och man försöker övervinna utmaningar definierade av spelet. Dessa är i sin tur tagna från tidningarna som äventyren är baserade på. Detta gör man med hjälp av allierade, utrustning och olika förmågor. Så man spelar alltså inte emot varandra utan mot spelet.

Spelet kommer i tre olika varianter/lådor som utspelar varsitt Fantomenäventyr. Den första lådan följer äventyret Sagan om Devil skrivet av Donne Avenell och tecknat av Georges Bessis. Det äventyret publicerades första gången i 23/1979 men har sedan dess gått i Fantomentidningen tre gånger till. Vid alla dessa fyra gånger vunnit pris för årets bästa äventyr! Dessutom är det en personlig favorit.

Fantomenspelet: Diana in the Jungle Patrol
Fantomenspelet: Diana in the Jungle Patrol

Den andra lådan utspelar sig under ett äldre äventyr Diana i Djungelpatrullen skriven av Magnus Knutsson och bilder av Jaime Vallvé. Äventyret utkom första gången 1973. Den sista lådan heter Year One. Denna baseras på en betydligt senare tidning från 2004. Då försökte Fantomen sig på en year one satsning som tidigare gått väldigt bra i Läderlappen. Detta var skrivet av Claes Reimerthi och tecknat av Paul Ryan.

Tanken är att det senare ska komma ytterligare lådor med tiden som hjälper till att bygga ut spelarens kortlek och ställer oss mot nya utmaningar.

Snabbrecension:

Jag har väldigt kul när jag spelar spelet, det är lätt att komma in i och förstå. Samtidigt hade det ändå ett djup som skapade en mängd svåra val då det sällan kändes som att jag hade resurser nog att göra allt jag ville. Men det roligaste var att det kändes som att jag var en del av ett äventyr som jag minns så väl när jag läste tidningarna. Denna gång var jag inte lika övertygad om att Fantomen skulle rädda dagen! Jag rekommenderar alla som gillar Fantomen eller kortspel att följa utvecklingen och hålla ett öga öppet när en kickstarter senare kommer.