Nintendo – levande legendar

Game & Watch från Nintendo

Spelföretaget Nintendo startade sin resa redan 1886, det vill säga ett bra tag före TV-spelens tid. Det man tillverkade från början var spelkort och redan här var det japanska företaget en succé med hög efterfrågan på sina produkter.

Först på 70 talet (vilket ju egentligen är ganska tidigt) så började företaget tillverka de produkter som idag är värda multum för en trogen samlare. Den handhållna konsolen Game & Watch är en av dessa, som man bland annat kunde spela spel som Donkey Kong på.

En annan nostalgisk favorit från Nintendo är så klart Nintendo Entertainment System, mer känt som NES eller 8-bit, som släpptes i början av 80-talet. Den gråa lilla lådan har sålt i 64 miljoner exemplar världen över och är populär bland TV-spelsfantaster och samlare än idag.

Även uppföljarna Super Nintendo och Nintendo 64 är två konsoler som ligger både 80-, och 90-talisterna varmt om hjärtat fortfarande och även om dom inte har samma retrostämpel som klassikern NES så finns ändå efterfrågan även på dessa gamla godingar.

Nintendo NES

Spel som Tetris, Super Mario, Mario Kart, Zelda och Donkey Kong är en stor del av mångas barndom – jag själv skulle i alla fall inte ha något emot att ta en sväng om med Link och prinsessan Zelda om jag fick chansen! Och kommer ni förresten ihåg hur man fick sätta spelen mot munnen och blåsa ur allt damm innan dom fungerade som dom skulle i konsolen…? Det som kändes som lite besvärligt då är idag varma minnen som väcks till liv!

Nintendo: retro idag

Även om Nintendos storhetstid kanske har passerat vid det här laget så lever dom gamla retrostämplade konsolerna och figurerna kvar. Samlarfigurer finns både i gamla och nya upplagor i varierande prisklasser och detsamma gäller för den som vill lägga vantarna på en NES-konsol. Räkna med att betala från en dryg tusenlapp och uppåt beroende på skick och på vilka tillbehör som medföljer.

Nintendotårta

En annan modell av 8-bitars (höhö) skulle även kunna vara i form av en tårta. Uppvakta Nintendo-nörden (ja, det finns sådana) med en egendesignad variant eller välj en enklare väg med en ätbar bild med snyggt och retro gamermotiv.