Datorer och internet – förr och nu

Modern dator från Apple

Datorer, mobila enheter och inte minst internet har förändrat vardagen för nästan alla. Men det finns ju faktiskt ett flertal människor som fortfarande kommer ihåg tiden innan en dator fanns i varje hem. I den här artikeln redogör vi för hur den moderna datorn kom till, som man exempelvis kan installera Linux på.

Datorernas framfart – år för år

För cirka 4 000 år sedan uppfanns abakusen, med ett räkneverk i trä samt en tillhörande stålram. Det verktyget la grunden för det vi idag kallar för datorer, men numera skulle vi förmodligen bara skratta om någon vi kände tog upp en abakus ur fickan med mål att dela på krognotan.

Mer specifikt; datorerna underlättar för oss, och bidrar med ett flertal fördelar likt möjligheten att betala räkningar från hemmet samt möjligheten att boka padelbana utan att behöva ringa en receptionist.

För dig som fortfarande kommer ihåg tiden innan datorernas framfart; här kommer en kort tillbakablick.

Datorernas framtåg från 1936 till idag

1936: Alan Turing filosoferade om en slags allt i allo-maskin, som skulle klara av att sköta flera saker samtidigt. Om han nu hade en dator i åtanke eller inte, det tvistas det fortfarande om.

1937: En professor som arbetade på Iowa State University försökte ta fram den första datorn, men misslyckas fatalt trots att datorprototypen utrustats med kraftiga såväl växlar som axlar.

1939: Bill Hewlett och David Packard grundade logiskt nog datorföretaget Hewlett-Packard, och tog tillsammans fram världens värsta dator; HP 200A Audio Oscillator. Walt Disney beställde faktiskt ett flertal HP 200A-datorer, för att kunna visa sina filmer på bio.

1944: Den brittiska ingenjören Tommy Flowers tar fram datorn Colossus, som var behjälplig i samband med att nazisternas Enigma-maskin skulle överlistas.

1947: Walter Brattain, William Shockley och John Bradeen tar fram transistorn. Idag finns det över 5 miljoner transistorer i en modern spelkonsol, ett faktum som förmodligen skulle kunna få de tidigare nämnda männen att svimma.

Läs mer: Många gillar fortfarande Retro-spel.

1953: Det första programmeringsspråket, COBOL, tas fram av Grace Hopper.

1962: IBM slår på den stora trumman och offentliggör de första disketterna.

IBM-diskett till dator

1968: ”I´m afraid I can’t let you do that”, sa HAL 9000-datorn i Stanley Kubricks ”2001: A Space Odyssey”. Så pass avancerade tillika AI-baserade datorer har vi dock inte ens idag, och förmodligen inte inom en överskådlig framtid heller.

1974: De första små och ”kompakta” persondatorerna släpptes, som bland annat inkluderade Scelbi & Mark 8 Altair samt IBM 5100.

1977: Steve Jobs och Steve Wozniak grundar Apple.

1983: De numera antika CD-ROM-skivorna gör entré på marknaden.

1996: Sergey Brin och Larry Page grundar Google.

Läs mer: Drönare är numera ett arbetsredskap.

2005: YouTube slår upp sina dörrar.

2007: Apple släpper sin första iPhone, men inte i Sverige.

2008: Ni gissade rätt! Apples första iPhone släpps i Sverige och resten av världen.

2009: Microsoft släpper Windows 7.  Samma år släpps även världens första Internet of Things-produkt.

2015: Apple släpper sin första smarta klocka.

2016: Världens första programmerbara kvantdator gör entré.

2019: Apple lanserar iPad OS, som togs emot väl.

2020: Kretskortbrist råder, vilket ger upphov till att datorer och främst grafikkort allt som oftast saknas i butik. Detta till följd av Coronaepidimin.

Vad händer i framtiden?

Ingen vet hur framtidens datorer kommer att vara utformade, men om vi har tur blir dessa viktiga hjälpmedel i stället för glorifierade övervakningsmaskiner.