Tetris – ett banbrytande spel!

Tetris och Mario

Oj vad jag är nöjd med ordvitsen i rubriken! Tetris var verkligen ett banbrytande spel! När detta dataspel kom i mitten på 1980-talet så var det verkligen en unik spelidé. Den är så simpel, och samtidigt genial. Olika block faller ner  från toppen i skärmen, du ska pussla ihop som så att inga ”luckor” uppstår, och på så sätt bryta bort raderna och komma till nästa ”bana”. När den avlånga biten i bilden nedan ramlat ner till botten så fyller du de fyra lägsta raderna och dessa bryts då bort. Spelet är mycket svårare än det ser ut, men tar jättekort tid att lära sig hur det fungerar.

Tetris uppfanns av den ryska programmeraren Alexey Pajitnov. Nintendo var de som hade rättigheterna till spelet i början, men 1996 gick rättigheterna tillbaks till Pajitnov som grundade The Tetris Company. Detta företag har hand om all licensiering av spelet, och det finns nu till många olika spelkonsoler och olika tillverkare.

Tetris spelplan
Tetris – ett banbrytande spel!

Tetris för en miljon dollar!

Hittar du däremot ett Tetris för Sega Genesis/Mega Drive på någon loppmarknad så har du gjort ett jättefynd! Detta spel släpptes aldrig officiellt på grund av patentbråk med Nintendo. De tio exempler som hade utvecklats tog utvecklingsteamet hem till sig själva. En av dessa köptes senare av just Alexey Pajintov, uppfinnaren av spelet, för $15.837. År 2011 la signerade han detta exemplar och la ut det på auktion på ebay för en miljon dollar! Spelet såldes dock inte för den summan… men om du hittar denna variant av spelet så kan du räkna med att kamma hem upp till 140.000 kr utan störe besvär! Detta gör att just denna variant av Tetris är en av världens dyraste tv-spel!

Mer dyrgripar från Nintendo

Ett annat dyrt spel från Nintendo är Nintendo World Championsship från 1990. Det gjordes bara 26 specialdesignade kasetter denna tävling. 1990 var första året som den hölls och kasetterna innehöll spelen Super Mario, Rad Racer samt just Tetris. Med endast 26 tillverkade exemplar kan man räkna med att få 150.000 till 200.000 kr för ett exemplar!