Internets barndom: BBS:er

Att surfa på Internet med en gammal Nokia var en utopi.
Att surfa på Internet med en gammal Nokia var en utopi.

BBS, Bulletin Board Service, var det tidiga Internets motsvarighet till fildelning. Man kopplade upp sig mot en BBS med sin dator via något terminalprogram. Med dåtidens modem kunde det ta flera timmar att tanka ner ett enkelt datorspel som Tetris

BBS

BBS kan närmast övesättas med ”elektronisk anslagstavla”. Man kunde lämna meddelanden där av olika slag, men oftast användes den för att ladda ned och upp program. Man kopplade upp sig via vanliga telefonledningen (och något modem). Många BBSer var (seriellt) uppkopplade mot FidoNet, så att man faktiskt kunde skcika epost till varandra. Uppkopplingen skedde oftast tidigt på morgonen varje dygn. Ett e-brev kunde med andra ord ta flera dagar att nå från avsändaren till mottagaren!

Modemet blockerade telefonlinjen

Att ladda hem ett större spel krävde planering. Man blockerade nämligen telefonledningen för alla inkommande och utgående samtal i timmar. Det värsta som kunde hända var att man laddat hem 90% av programmet, och mamma lyfte på telefonluren i stora rummet. Och nu snackar vi alltså program på några megabytes storlek. Att ladda ner en Star Warsfilm hade varit  otänkbart. Alltså laddade man ner programmen mitt i natten, när risken för inkommande samtal som skulle störa förbindelsen var som lägst.

Om man var riktigt modern så hade man ett kombinerat modem för datorn och faxen!
Om man var riktigt modern så hade man ett kombinerat modem för datorn och faxen!

Tänk vilken skillnad det är nu: Du kan tanka ner ett mindre program på några sekunder, och en långfilm på några minuter. Ingen sladd mellan din dator och modem behöver du heller, allt går trådlöst. Vill du bygga en egen hemsida så kan du genom att välja ett bra webbhotell registera en domän och med ett par klick starta en snygg WordPress-sajt på ett par minuter, bokstavligen! Vi kan också surfa med våra mobiltelefoner – de tidiga mobiltelefonerna kunde man ringa med, och eventuellt skicka ett SMS. Nutidens telefoner har mer datorkapacitet än dåtidens kompletta datorer!