Leksaker från 80-talet

En av 80-talets leksaker - Rubiks kub
En av 80-talets bästa leksaker - Rubiks kub

På 80-talet förändrades leksakstillverkningen och togs till en helt annan nivå. Nu började det tillverkas produktfamiljer från till exempel tv-program för barn. Då tillverkades inte bara figurerna från tv-serien utan även klistermärken, tuggummipaket och kläder med tryck. Barnen började samla och försäljningen ökade enormt. Många av dessa leksaker minns vi med nostalgi, här är en återblick på ett par av dessa.

Krambjörnarna

Vi är många som minns dessa färgglada nallar med namn som Vänskapsnalle, Skojnalle och Önskenalle. Krambjörnarna var huvudkaraktärerna i en serie som handlade om att vara snäll och kärleksfull och de blev snabbt en succé i butikerna. Du kan fortfarande hitta Krambjörnar i olika leksaksbutiker även om de inte är lika vanliga nu. Vem kan säga nej till en kramgo Regnbågsnalle?

Rubiks kub

En färgglad kub som du kan vrida och vända på är nog så kul. Om du sedan lägger till ett pussel där hundratals kombinationer krävs för att få enfärgade sidor så har du en Rubiks kub. Med miljoner kombinationer kan det vara en riktig hjärnskrynklare att lösa. Här kan du se hur man löser en Rubiks kub.

Micro Machines

Små bilar i en liten stad. Detta är idén bakom Micro Machines. Dessa extremt nerskalade versioner av riktiga bilar blev snabbt populära på åttiotalet. Det var inte bara bilar utan även truckar, båtar, tåg och massor med andra varianter av fordon vi kunde leka med. Många föräldrar minns nog smärtan av att råka trampa på en sån här bil.

Inte bara leksaker - Teenage Mutant Ninja Turtles som lunchbox
Inte bara leksaker – Teenage Mutant Ninja Turtles som lunchbox

Teenage Mutant Ninja Turtles

Det var sällsynt att hitta ett pojkrum utan Turtles på åttiotalet. Dessa tonårssköldpaddor med vapen så som katana, bo och saisvärd samt en aptit för pizza fick sitt stora genombrott tack vare serien med samma namn. Utöver figurerna fanns det många lekset som fordon, platser från serien och till och med en hel kloak att bygga.

Monchhichi

En liten apa med tummen i mun gjord av pälsliknande plysch fick sitt stora genomslag i Sverige på 80-talet. Apan var även känd i Sverige som Kiki och kunde komma med tumme, napp eller banan att stoppa i munnen. Utöver själva apan som fanns i olika storlekar och kön, tillverkades även tillbehör som kläder och möbler.

My Little Pony - populära leksaker även idag
My Little Pony – populära leksaker även idag

My Little Pony

Än idag kan du hitta My Little Pony i leksakshyllorna. Dessa ponnyer med hår som går att borsta i både man och svans fanns i vart och vartannat flickrum. Ponnyerna fanns i regnbågens alla färger och det fanns till och med sällsynta enhörningar! Idag är dessa ponnyer ett hett samlarobjekt för många och de äldre modellerna kan säljas ganska dyrt.

Utöver de olika varianterna av ponnyer släpptes även flera lekset. Bland annat slott, hus, stall och olika rum. Det gjordes även en del alldagliga tillbehör som kläder, vagnar och teserviser. Efterhand byggdes det en helt egen värld med alla tillbehör och variationer av ponnyer som fanns. Lite som att samla Barbie fast med regnbågsfärgade ponnyer istället.