Var är mormors trädgårdstomtar?

Trädgårdstomtar - nej inte mormors, för hennes är på rymmen!
Trädgårdstomtar - nej inte mormors, för hennes är på rymmen!

Vi alla har fina minnen från när vi var barn. Somliga minns filmisarna och andra minns mormors fina julpynt. I mitt fall, är det julpyntet som jag minns. När jag ser trädgårdstomtar så tänker jag direkt på min fina mormor när hon var i livet. Stax innan jag och mina föräldrar skulle fira jul på jullovet så åkte vi till henne. Det var en lång och tråkig bilresa, hela vägen från Alingsås hela vägen till Umeå. 

Vi åkte på morgonen och var framme ganska sent. Då hade min mormor dekorerat med lyktor, dekorerat julgranar (både ute och inne) men också pyntat med flertal trädgårdstomtar på infarten. Det var så vackert! Framförallt med tanke på att på den tiden sådär års var det mörkt, riktigt kallt (någon gång uppemot minus 35-39c) och med ett vackert isigt snötäcke! Mormors trädgård var som ett drömlandskap. När jag vaknade på morgonen gjorde jag alltid snöänglar.

Trädgårdstomtar på nätet

När mormor dog så försvann trädgårdstomtarna. I och med boupptäckningen skulle min mamma få ärva dem, men de gjorde hon aldrig. För mig och mamma är det ett mysterium var de kan ha tagit vägen. Ibland försvinner saker, blir stulna eller glöms bort helt enkelt.

Jag har aldrig hittat några likadana trädgårdtomtar igen. Jag har däremot hittat några liknande trädgårdstomtar hos trädgårdskungen.se som är en trädgårdsbutik på nätet. Där finns växter men också trädgårdsredskap och dekrationer bland annat. Jag älskar inte bara julpynt utan även att pyssla med min trädgård! Så det var genom den vägen som jag hittade dem.

Julpyssel hos mormor

Den nostalgiska upplevelsen hos mormor Lena bestod inte bara av trädgårdstomatarna. De bestod också av en hel del pyssel. När jag vaknade åt jag förstås frukost med mina släktingar. Även mina kusiner var på plats, de brukade komma dagen därpå. Vi hade vars en tomtedräkt hela dagen – klädda som tomtens små tomtenissar brukade mormor säga. Vi åt härlig risgrynsgröt som var gjort på det där viset bara en mormor kan. Hon hade hemmagjord musli och torkad frukt också.

Sedan var jag och min två kusiner, Viktor och My helt bänkade framför julkalendern. Jag måste erkänna att jag alltid tyckt Kalle Anka på julafton varit tråkigt, till skillnad från julkalendern. Ja, det är riktigt fina minnen det här. Har du kanske också haft någon äldre släkting som du har nostalgiska minnen med från förr?