Star Wars – Stjärnornas Krig

Darth Vader, skurken i Star Wars universum
Darth Vader, skurken i Star Wars universum

När jag var en liten knodd på 70- och 80-talet så såg vi inte på Star Wars. Vi såg på Stjärnornas Krig. På den tiden var det självklart att man översatte filmtitlar till svenska – ibland med mindre lyckat resultat. Burt Renoldsfilmen Smokey and the Bandit fick den svenska översättningen Nu blåser vi snuten, och… oj förlåt, det var visst Stjärnornas Krig vi skulle prata om idag!

Star Wars

Trilogin om Stjärnornas Krig är nu uppe i 11 olika episoder – det måste vara världens längsta trilogi! Det hela började 1977 med just filmen Stjärnornas Krig (som sedermera döptes om till Star Wars Episod IV – A new Hope). Filmen producerades med en budget på $11 miljoner och hade premiär den 25 maj 1977. Den tjänade in $460 miljoner i USA och $314 miljoner världen över. Filmen var den mest inkomstbringande filmen tills ET kom 1982. Tror nog vi får återkomma om ET en annan gång, det är den enda film jag gråtit under visningen!

Under 1980-talet kom så Episod V (Rymdimperiet slår tillbaka) år 1980, och därefter Episod VI (Jedins återkomst) år 1983.  Sedan fick vi vänta till sekelskiftet innan resten av filmerna började släppas:

  • Episode I – A Phantom Menace (1999)
  • Episode II – Attack of the Clone (2002)
  • Episode III – Revenge of the Sith (2005)
  • Episode VII – The Force Awakens (2015)
  • Rogue One – A Star Wars Story (2016)
  • Episode VIII – The Last Jedi (2017)
  • Solo – A Star Wars Story (2018)
  • Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

Det är alltså den här ordningen du ska se om du vill se Star Wars-filmerna efter releasedatum. Men är detta verkligen den bästa ordningen att se filmerna?

Star Wars är big business, med många spin-offs, som till exempel Lego
Star Wars är big business, med många spin-offs och kringprodukter, som till exempel Lego

Kronologisk ordning

Ett annat sätt att se filmerna är i kronologisk ordning, alltså i samma ordning som historien i filmerna utspelar sig. Historien börjar då med Dart Vader – den svarte skurken – är barn och slutar när Luke Skywalker är gammal och grå. Ordningen blir då: Episode I, II, III, Solo, Rouge One, IV, V, VI, VII, VIII och IX. Det finns dock många som rekommenderar att strunta i Episode I för att den helt enkelt är för dålig! Det finns däremot ”fanedits” där fans har klippt ihop episoderna I, II och III till en långfilm som bara har det ”bästa och gottigaste” i sig!

Episod I till III har dock fått ett litet uppswing på senaste år då de som var barn när dessa filmerna kom ut nu växt upp. Denna åldersgrupp tittare verkar inte ogilla filmerna i samma utsträckning som oss äldre fans.

Obi-Wan Kenobi-ordningen

Jag läste på faderligt.se om ett helt annat sätt att se Star Wars-filmerna, nämligen Obi-Wan Kenobi-ordningen! Denna ordning fokuserar helt på en annan karraktär i filmserien, Obi Wan Kenobi, och flyttar fokus helt bort från Luke Skywalker. Så intressant att se att filmupplevelsen blir helt annorlunda genom att titta på filmerna i en annan ordning. Egentligen flyttar vi bara en film först i ledet, plockar bort några, och fokus blir ett annat!

Vill du prova själv, så se filmerna i denna ordningsföljd: IV, I, II, III, V ,VI, VII, VIII och slutligen IX. Som du ser så ”slipper” du dessutom alla de fristående filmerna då Obi-Wan inte finns med i dessa. Tyvärr slipper du dock inte den dåliga Episode I – A Phantom Menace.